Petra Kvitová heeft in de aanloop naar de Australian Open op karakter het hardcourttoernooi van Sydney op haar naam geschreven. De Tsjechische tennisster, ook in 2015 winnares, rekende in de bijna 2,5 uur durende finale met thuisspeelster Ashleigh Barty af: 1-6, 7-5, 7-6 (3).

Het lukte Kvitová in de derde set twee keer niet op eigen service de klus te klaren (op 5-4 en 6-5). Ze verloor beide games, waarin ze regelmatig stond uit te hijgen, met een handvol dubbele fouten.

Wilskracht

De wilskracht van de Tsjechische bleek sterker dan haar vermoeidheid. Ondanks een dubbele fout in de tiebreak (haar tiende) troefde ze Barty. in 2018 ook verliezend finaliste, op karakter af. Barty had in de halve finale Kiki Bertens verslagen.

Kvitová won in Sydney haar 26ste titel.

Primeur voor Sandgren

Tennys Sandgren sleepte in Auckland z’n eerste ATP-titel in de wacht. De Amerikaanse laatbloeier klopte in de finale de Brit Cameron Norrie met 6-4 en 6-2.

Aan het begin van vorig jaar had de destijds 26-jarige Amerikaan maar twee partijen op de ATP Tour gewonnen en stond hij net binnen de mondiale top-100. Een jaar later is de eerste titel een feit.

Vorig jaar brak de tennisser uit Tennessee – die in die periode veel kritiek kreeg vanwege zijn conservatieve denkbeelden – door op de Australian Open, waar hij na zeges op onder anderen Stan Wawrinka en Dominic Thiem tot de kwartfinales reikte.