Alexander Zverev heeft dankzij een sensationele zege op Novak Djokovic de ATP Finals gewonnen, het eindejaarstoernooi voor de acht beste tennissers van het jaar. De 21-jarige Duitser versloeg de nummer 1 van de wereld, op wie de afgelopen weken geen maat stond, met 6-4, 6-3.

Voor Zverev, die al drie masterstoernooien heeft gewonnen, is het de grootste prijs uit zijn loopbaan. Op een grandslamtoernooi is hij nog nooit voorbij de kwartfinales gekomen.

Zaterdag was Zverev, de nummer 4 van de wereld, al in twee sets te sterk voor Roger Federer.

Opvolger

Zverev geldt al enige jaren als de kroonprins van het mondiale tennis. Insiders zien in hem een speler die de fameuze grote vier – Federer, Nadal, Djokovic en Murray, allen voor korte of langere tijd nummer 1 van de wereld – kan aflossen als heerser van het toptennis.

Jaren geleden al werd in Duitsland verkondigd dat Zverev de glorietijden van Boris Becker en Steffi Graf zou kunnen doen herleven.

De voormalig nummer 1 van de junioren won in Londen al zijn tiende titel, maar stelde lange tijd wat teleur op het hoogste podium: de vier grandslamtoernooien. Afgelopen jaar bleef Zverev op drie grandslams al in de derde ronde steken, op Roland Garros haalde hij de laatste acht.

Djokovic had in Londen tot aan de finale geen servicegame verloren. Ook in de finale won hij zijn eerste vier servicegames vrij overtuigend, maar daarna was hij even de weg kwijt en leverde hij drie opeenvolgende servicegames in.

Zverev had nog wel een kleine inzinking na zijn tweede break, maar keek na de derde niet meer achterom. Hij maakte het af met een fraaie backhandpassing, waarmee hij Djokovic voor de vierde keer brak.

In de groepsfase had Zverev nog met 6-4, 6-1 verloren van Djokovic, die sinds juli haast onverslaanbaar was. De Serviër won Wimbledon, de US Open en de masterstoernooien van Cincinnati en Shanghai.

Djokovic had de ATP Finals al vijf keer gewonnen: in 2008, 2012, 2013, 2014 en 2015.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *